2015. feb 08.

Dead Space - Extraction

írta: MannyCalavera
Dead Space - Extraction

No kérem, valami ilyesmire találták ki ezt a nyavalyás Wiimote-ot! A 3D-s fénypisztolyos műfaj két generációval ezelőtt élte fénykorát (PSX, Saturn), majd az előzőn (immár előző előttin, ott is leginkább PS2-n és Dreamcast-en) végleg lecsengett. Talán a Time Crisis 3 volt a műfaj uccsó nagy konzolos gurítása, aztán már csak alibizés. Xbox 360-ra egyáltalán nem volt fénystukker, a PS3-ra kieszelt Move meg finoman szólva mostoha fogadtatásban részesült a játékosközönség, s így a fejlesztők részéről is. Létezik egyébként Guncon 3 (sőt Time Crisis 4) is, de pont annyi játék létezik rá, amennyi a nevében is szerepel, ebből kettő ráadásul majdnem ugyanaz...

Ezzel szemben minden Wii tulaj birtokol egy közepesen jó fénypisztolyt is: bár sosem lesz olyan pontos, mint egy Guncon 2, azért a Wiimote bőven alkalmas egy lájtos hétvégi lövöldözésre, különösen ha megtámogatjuk egy Zapper-rel (amit a játék dedikált controller layout-tal is támogat). Tegyük ehhez hozzá a Dead Space-t díszletnek, és máris kész az utóbbi idők talán legjobb rail shooter-e. Bizony, az Extraction csaknem végig a gép által kezelt kamerával operál. Van ellenben egy ütős sztorija, Wii-s szemmel pofás grafikája, meg ráadásnak egy kurva jól kitalált power up rendszer. Utóbbi lényege, hogy a pályán elszórt csillogó "Izéket" telekinezissel magunkhoz szólíthatjuk: ahogy a kamera pásztáz, nekünk kell becéloznunk a "dramaturg" által itt-ott eldobált health pack-et, lőszert, fegyvert, vagy level up-ot az épp nálunk lévő valamelyik löveghez - ebből max négyet birtokolhatunk egyidejűleg. A tervezők nem maradtak adósok a viszonylag változatos (bár helyenként erősen repetitív) boss battle-kkel és jóindulattal puzzle solving-nak nevezhető ügyességi részekkel sem.

dead-space-extraction-5.jpg

A végeredmény? Egy jól eltalált, fun factorra kihegyezett gém, ami abszolút friss élmény az FPS-TPS-ek végeláthatatlan áradatában. Érdemes ezért beszerezni egy WIi-t? Valószínűleg nem. Ha viszont már lakik egy a TV-nk alatt, mindenképp kínáljuk meg egy Dead Space: Extraction DVD-vel!

Szólj hozzá

wii